عملیات کربلای شش در روز ۲۳ دی ماه سال۱۳۶۵ ، با رمز یا فاطمه الزهراء (س) در منطقه عمومی سومار( به وسعت تقریبی ۱۰۰ کیلومتر مربع) آغاز شد.
رزمندگان اسلام با عبور از موانع گوناگون از جمله میدانهای وسیع مین، سیمهای خاردار و تله های انفجاری، به دشمن بعثی یورش بردند و پس از شکستن خطوط و مواضع دشمن، بیش از ۶۰ کیلومتر از خاک میهن اسلامی را آزاد کردند.
در این عملیات علاوه بر آزادی ارتفاعات منطقه، تعداد یازده فروند هواپیما، دو فروند هلیکوپتر، بیست دستگاه تانک، تعداد زیادی خودرو و چندین انبار مهمات منهدم و علاوه بر انهدام پنج گردان و پنج تیپ دشمن، تعداد سه هزار نفر از مزدوران بعثی کشته و زخمی شده و تعدادی تانک و نفربر و انواع سلاحهای سبک و سنگین به غنیمت سربازان اسلام درآمد.
این عملیات را رزمندگان جان برکف نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران به منظور آزادسازی ارتفاعات مهم شمال شرقی نفت شهر طراحی و اجرا کردند. جغرافیای طبیعی نفت شهر و ارتفاعات مرزی منطقه این شهر را از موقعیت نظامی مستحکم تری بر خوردار کرده است . در آغاز هجوم ارتش عراق مدافعان اندک نفت شهر با اتکا به این ارتفاعات بیش از ۴۸ ساعت مقاومت کردند .
نفت شهر در دوم مهر سال ۱۳۵۹ اشغال شد و تا آخر جنگ در اشغال دشمن ماند . در عملیات کربلای ۶ برای آزادی نفت شهر و تصرف نفت خانه عراق تلاشی صورت گرفت اما نتیجه ای حاصل نشد . در این عملیات گروهان های پیاده ، زرهی و هوابرد ارتش جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند . نتیجه عملیات کربلای شش ، کشته و زخمی شدن ۳هزار نفر از افراد دشمن و همچنین منهدم گشتن تعداد ۲۰ تانک و نفربر و۱۱ هواپیما و ۲ بالگرد از دشمن بعثی و غنیمت گرفتن دهها تانک و نفربر می باشد .
شرح مختصری از عملیات
با توجه به تاریخ اجرای عملیات کربلای ۶ که ۴ روز پس از اجرای عملیات کربلای ۵ که در منطقه شلمچه اجرا میگردد بمنظور کاهش فشار دشمن در جنوب و در گیر نمودن نیروهای دشمن در غرب کشور عملیات کربلای ۶ با حضور یگانهای ارتش جمهوری اسلامی ایران اجر میگردد دشمن در این عملیات با بمباران وسیع شیمیایی منطقه عملیاتی منجمله بیمارستان صحرایی سومار سعی در جلوگیری از پیشروی رزمندگان ارتش اسلام نمود – هر چند در این عملیات هدفهای پیش بینی شده تأمین نگردید اما ۴۰ کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی آزاد شد و پشتیبانی از عملیات کربلای ۵ در منطقه شلمچه با موفقیت انجام شد.
نتایج عملیات
۱-مناطق آزاد شده: ۴۰ کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی در این عملیات آزاد گردید .
۲-یگانهای منهدم شده دشمن : گردانهای ۱ و ۲ از تیپ ۱۰۸- گردان ۱ از تیپ ۶۰۶-یک گردان از تیپ ۸۰ پیاده – یک گردان از تیپ ۴۵ – یک واحد کماندویی و ۳۰۰۰ نفر کشته و زخمی از نفرات دشمن
۳-تجهیزات منهدم شده دشمن: ۱۳ فروند هواپیما- ۳ فروند بالگرد- ۲۰ دستگاه تانک و نفربر- چندین انبار مهمات – تعداد زیادی خودرو
۴-غنائم بدست آمده : دهها دستگاه تانک و نفربر- تعداد زیادی انواع سلاح سبک و مهمات
یگان عمل کننده: نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران
خاطرات عملیات غرورآفرین کربلای ۶
فلسفه جنگ
با توجه به نتایج جنگهای خانمانسوز جهان و ظهور سلاحهای مخرب و در نظر گرفتن خصوصیات نابود کننده جنگ ها این فکر بوجود آمده که جنگ بیش از پیش فلاکت بار بوده و مبادرت به آن غیر معقول و جنون آمیز است، و به هر قیمیت باید از آن احترازشود، زیرا طرفین مخاصمه را به نابودی مطلق خواهد کشانید.
آیا این مسئله این مفهوم را دارد که رقابت ها و مخاصمات از بین گروه های انسانی رخت بربسته است ، و دیگر گروههای حادتر یافتن مقصود را در ضرر و نابودی رقبای خود نمی دانند؟
این خیالی است واهی ، و نباید خود را به چنین فکر باطلی مشغول سازیم ، قدرتهای مهاجم برای اعمال نظرات خود از هر ابزار ی برای به زانو در آوردن رقیب استفاده نمایند.
جنگ یکی از پیچیده ترین و ترسناکترین دانشگاهها در کنار دانشگاههای دیگر می باشد که در زمان نامشخص این دانشگاهها آغاز به کار نموده و دانشجویان خود را انتخاب میکند و در آخر با نمرات بالا و پایین بهترین ها را مشخص می کند.
امام راحل نیز فرموده اند :»جنگ دانشگاه انسان ساز می باشد و در آن جوانان یک کشور شکل می گیرد.«
عقیده و مرام در هر کشوری در جهان نقش به سزایی در رشد و تکامل جوانان فعال دارد. هردولتی اگر برخلاف عقاید ملت قدم به پیش بگذارد جزء تباهی و پوچی چیزی بدست نخواهدآورد. هر چیز که در مدت زمان کوتاه مشخص نگردد بالاخره روزی فرا خواهد رسید و آشکار خواهد شد که چه مقدار در روی افکار و کردار جوان ها کار شده است ،که با جانفشانی خود گوی سبقت از همدیگر رامی گرفتند.
موقعیت ارتش عراق
موقعیت جغرافیائئ: این کشور محدود است ازشمال به ترکیه ، ازباختر به سوریه ، و اردن هاشمی ، ازجنوب به عربستان سعودی ، از جنوب خاوری به امیرنشین کویت وازخاور به ایران و تنها از طریقخلیجفارس بهدریاهای آزادراه دارد.
موقعیت سیاسی:می توان گفت کشور عراق قسمت اعظم مرز باختری کشور مارا می پوشاند وبعداز جنگ جهانی اول به صورت یک واحد سیاسی متشکل ، مشخص وشناخته شده است .
موقعیت جغرافیائی سیاسی: جمعیت عراق در زمان جنگ تحمیلی حدود ۱۷ میلیون نفر و اعراب اکثریت مردم عراق را تشکیل دادند.
سنی ها برسایر مذاهب حکومت داشتند ، و این در حالی بود که اکثریت مردم عراق را شعییان و ۱۸ در صد دیگر را اکراد تشکیل داده بودند و در این بین ۲درصد مردم عراق ایرانیان بودند که صدام در آغاز جنگ ایرانیان را از عراق بیرون راند.
این کشور به ۱۸ استان تقسیم و وسعت خاک این کشور حدود ۴۳۵ هزار کیلومتر یعنی تقریباً کمی بیش ازخاک کشورمان ایران می باشد و شکل این کشور تقریباً مثلث مختلف الاضلاعی است که راس آن متوجه اردن هاشمی و قاعده بزرگ آن به طرف ایران کشیده شده است، طول این کشور حدود ۱۵۳۶ کیلومتر می باشد و بیشترین مرز در آب و خاک( ۱۶۱۰کیلومتر) را با کشور ایران از فاو تا دلامپر داغ را دارد.
این کشور از منطقه کوهستانی ، منطقه جلگه ای ، منطقه جزیره ای ، منطقه فلات باختری برخوردار می باشد ، که تنوع سرزمینی موجبشده ازواحدهای مختلف نظامی در ارتش خود برخوردار باشد .
و اگر با دید وسیع به سرتاسر نوار مرزی ایران و عراق نگاه کنیم ، از دهانه فاو تا موسیان بیشتر نقاط حساس و هدفهای حیاتی اقتصادی و سیاسی عراق در مقابل ما قرار دارد، و از موسیان که در حقیقت ابتدای مرزایران وعراق درمنطقه پشتکوه است تا دلامپرداغ که ابتدای شروع مرز ترکیه می باشد ، هدف هائی که آن طرف مرز روبروی ایران قرار دارند ، هدفهای نظامی بسیار ارزنده ی هستند.
تجارب دو جنگ بزرگ عالمگیر ودیگر عملیات های بزرگ نشان داد که در جنگ ها هدف های اقتصادی و سیاسی کاربرد چندانی ندارد، وبرعکس هدفهای نظامی در هر عملیاتی سرنوشت جنگ هارا رقم می زند.
بهعبارتدیگر هدف های نظامی دارای اهمیت های ممتازی از نظر جغرافیائی هستند، درحالی که هدفهای سیاسی و اقتصادیدارای وضعیت مطلوب میباشند.
عراق دشمن دیرین اختلافات دوکشور ایران و عراق ریشه ی عمیق در تاریخ خـونبار گذشته دارد، ودر واقع باید اختلافات بین ایران و عثمانی از زمان جنگ چالدران به بعد را سنگ بنا و میراثی شوم به شمار آورد که راوبط دولت بعدی حاکم بربین النهرین با همسایه شرقی خود را شکل داده و هدایت کرده است .
این اختلافات دیرینه موجب شده است که طی یک دوره ۴۲۰ ساله ۱۶ قرارداد رفع اختلاف مرزی بین ایران و عثمانی آن زمان منعقد شودکه آخرین آن قرار داد معروف ۱۹۷۵ الجزایر می باشد که ایران شیطنت های صدام بعثی را در نطفه خفه کرد و با اقتدار ارتش، حاکمیت به حق ایران را برکنترل اروند رود ، به عراق قبولاند .
به نظر میرسید که همه منازعات مرزی و اختلافات عقیدتی دو کشور خاتمه یافته است ، لیکن در عمل چنین نشد.
سال ۱۳۵۷ ، که انقلاب شکوهمند اسلامی به رهبری امام راحل در آن برهه از زمان بوقوع پیوست ، و شاهد جابهجائی حکومت و افول قدرت و ظهور قدرتهای جدید در منطقه بودیم ، و با این رخداد مهم و تاریخی که جهان را تکان داد ، تقریباً شیرازه اداره کشوراز هم گسیخته بود و ایران دست خوش ناملایمات و جریان های سیاسی شده بود.
موقعیت سیاسی و وضع نابسامان اوایل انقلاب و به دنبال فرار امرای ارتش و خالی شدن پادگان ها و آشفتگی در سازمان رزمی دفاعی ارتش ، و استنباط و تحریک نابه جای متحدین شرق و غرب عراق ، صدام با تکیه بر توان نظامی خود که بعد از ایران قدرت منطقه محسوب می شد و تکیه بر قدرت های خارجی و حکـومتهای ارتجاعی منطقه که هم قسم شده بودند که حکومت ایران را ساقط کنند و ژاندارمی منطقه حساس جهان یعنی خاورمیانه را بعد از ارتش شاه به دست گیرد و حکومت پانعربیسم را جاری ساخته و داعیه رهبری جهان عرب را سر دهد، یک طرفه قرار داد ۱۹۷۵ الجزایر را در جلو دوربین های جهان پاره کرد و اعلام کرد که مفاد این قرار داد را ملغی می داند، و به این طریق اعلان جنگ با ایران را رسمیت بخشید .
غافل از اینکه این بار هم حکومت های عربی ارتجاعی در اشتباهی سخت فرو رفته بودند، چرا که قدرت واقعی مردم ایران را که در تاریخ بارها تکرار شده بود از یاد برده بودند .
براساس آخرین برآوردها ، ارتش یک میلیونی عراق به همراه ۸۵۰ هزار نفر نیروی ذخیره ، با ۵۵۰۰ دستگاه تانک ، ۳۰۰۰عراده توپ، و از سوئی بیش از ۰ ۵۳ فروند هواپیمای جنگی عمدتاً ساخت شوروی حمایت می شود.
نیروهای مسلح ایران در راس آن نیروی زمینی ارتش علیرغم وجود آشفتگی های فراوان در سازمان رزمی خود و نابسامانیهای بی شماری که در سیستم فرماندهی و کنترل آن پس از انقلاب اسلامی که ناشی از تجدید سازمان و تطبیق و هم سو شدن با شرایط نوین کشور و انقلاب بود، توانستند با مقاومتی دلیرانه و با استفاده از نقاط ضعف عملیاتی ارتش متجاوز سرانجام هجوم دشمن را مهار و از پیشروی بیشتر متجاوز به عمق زیادتر ، جلوگیری نمایند.
دشمن تا دندان مسلح این بار نیز دست به شیطنت بسیار خطر ناکی زد ، با تحمیل جنـگ خانمان سوز عاقبت خود صدام با حکومت دیکتاتوریش برای همیشه از صفحه روزگار محو گردیدند ، حکومتی که وجودش برای مسلمانان جز وحشت و بیچارگی چیزی در بر نداشت ، علاوه بر از بین بردن انسان های بی گناه و ثروت این کشور در راه اهداف شوم خود و شکست در جنگ با ایران و فروپاشی حکومت بعثی توسط متحدان دیروز خود موجبات اسارت و نا آرامی ها و جنگ های فرقه ی را برای عراق امروز به جا گذاشت .
شواهدی از اهداف نامقدس رژیم عراق
صدام حسین دراوایل سال ۱۳۵۹ اعلام میدارد:»اینک توانائینظامیبرای استرداد سه جزیره واقع در خلیج فارس که توسط شاه اشغال شده است را داریم هرگز از زمان اشغال این جزایرساکت ننشستیم و پیوسته ازنظر نظامی و اقتصادی برای پس گرفتن سه جزیره مذکور خودرا آماده کردیم.«
صدام در کنفرانس مطبوعاتی در تاریخ ۵۹/۸/۱۹ اعلام داشت:»حقوق ما روشن است ،زمین های ما روشن است، حاکمیت برزمین های عربی روشن است ،اکنون لازم است (امام)خمینی (ره ) بگوید که مرزهایش کجاست ؟ و نقشه ایران در کجا قرار دارد؟«
صدام در تاریخ – ۵۹/۸/۲۱ طی مصاحبه می گوید:مااز تجزیه و انهدام ایران ناراحتنمیشویم وصریحاًاعلام میداریم در شرایطی که این کشور دشمنی بورزد ، هرفرد عراقی و یا عربی مایل به تقسیم ایران و خرابی آن خواهد بود.
طارق العزیزمعاون نخست وزیر وقت در آغاز هشتمین ماه جنگ می گوید: »وجود پنج ایران کوچک بهتر از وجود یک ایران واحد خواهد بود.«
او می افزاید: ما از شورش ملت های ایرانحمایتوپشتیبانیمیکنیموهمه سعی خودرا متوجه تجزیه ایران خواهیم کرد.«
نعیم حداد معاون صدام در اردیبهشت ۱۳۵۹می گوید:عراق نسبت به تقاضای خود در مورد باز گشت جزایر استراتژیک تنب کوچک و بزرگ و ابو موسی به اعراب که درسال ۱۹۷۱ اشغال شد پافشاری خواهد کرد.
کربلای ۶ و آزاد سازی نفت شهر
عملیات کربلای ۶ که توسط نیروی زمینی ارتش در تاریخ ۲۳ دی ماه سال ۱۳۶۵ در منطقه سومار انجام شد به آزاد سازی ارتفاعات شمال منطقه عملیاتی نفت شهر انجامید.
رزمندگان اسلام در این عملیات که با رمز مبارک یا فاطمه الزهرا (س) صورت گرفت، موفق شدند همچنین پل های ارتباطی منطقه رودخانه کنگاگوش را فتح کنند.
عملیات کربلای ۶ بیش از هر زمان دیگر برای ایرانی ها اهمیت داشت، زیرا حدود شش سال از جنگ می گذشت و عملیات های پی در پی و گسترده، دشمن را در بیشتر جبهه ها به عقب رانده بود اما هنوز این مناطق تحت اشغال عراق بود.
انجام این عملیات علاوه بر اینکه می توانست به آزادسازی بخشهایی از خاک خودی بینجامد سبب ایجاد جبهه ای جدید برای رزمندگان اسلام به منظور تجزیه دشمن می شد.
اما این عملیات که می توانست در صورت موفقیت،همچنین از فشار دشمن در جنوب بکاهد و پیشروی رزمندگان در منطقه شرق بصره را تسهیل کند ، به این مهم دست نیافت و فرماندهان عملیات به دستاوردهای موجود آن بسنده کردند.
در این عملیات که در منطقه ای به وسعت یکصد کیلومتر انجام شد، ۱۱ فروند هواپیما، دو فروند بالگرد،۲۰ دستگاه تانک و نفربر، چندین انبار مهمات و تعداد زیادی خودرو از تجهیزات دشمن منهدم شد.
شمار کشته و زخمی های دشمن در این عملیات ، چهار هزار نفر گزارش شد و ده ها دستگاه تانک و نفربر و تعداد زیادی سلاح سبک و مهمات نیز به دست رزمندگان اسلام افتاد.
خلاصه گزارش عملیات :
نام عملیات: کربلای ۶
جبهه : منطقه عمومی نفت شهر ایران – جبهه میانی جنگ
موقعیت : نفت شهر
تاریخ : ۲۳ و ۲۴/۱۰/۱۳۶۵
نوع تک : گسترده
یگان عمل کننده : نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی
استعداد نیروهای درگیر :
ایران : ۳۶ گردان پیاده و زرهی و ۲ گردان توپخانه
عراق : ۴۴ گردان پیاده ، زرهی و مکانیزه
هدف عملیات : آزاد سازی نفت شهر و تاسیسات نفتی منطقه و تجزیه قوای دشمن در جهت اجرای عملیات کربلای ۴ در محور جنوبی خط نبرد، تصرف نفت خانه عراق و ممانعت از تمرکز قوای دشمن در بصره
تلفات انسانی عراق : ۳۰۰۰ نفر
توضیحات: در حالیکه تمامی نیروی سپاه برای عملیات کربلای ۵ بسیج شده بود ، ارتش جهت اجرای یک حمله انحرافی که هم جلوی انتقال نیروهای عراقی به سمت بصره گرفته شود و هم هدف مهمی داشته باشد ، وارد عمل شد . اما حضور نیروهای دشمن بر روی ارتفاعات منطقه و نوع عملیات نیروی ارتش در دل دشت باعث ناکامی این عملیات گردید .