مروارید

 

به منظور پاکسازی منطقه از یگانهای سطحی دشمن برای عملیات نجات در تاریخ ۱۳۵۹/۰۹/۰۸ بنا به در خواست فرماندهی نیروی رزمی ۴۲۱ دو فروند F-4E در ساعت ۰۶:۳۵ به پرواز در آمدند و در منطقه سکوی البکر به یک فروند ناوچه کوچک که به نظر می رسید ناوچه تندرو باشد و یک فروند ناوچه OSA1 حمله می کنند که شناور کوچک منهدم و موشکی که به سمت OSA1 شلیک شده بود به سکوی البکر اصابت می کند که بنا به گزارش اسرای عراقی موجب زخمی شدن فرمانده آن می شود که فرمانده دوم جای او را می گیرد .
در ساعت ۰۸:۴۰ دو فروند هواپیمای F-4E به پرواز در آمدند که در حدود ساعت ۹ به منطقه عملیات وارد می شوند که در قسمت غربی اسکله به یک فروند ناوچه موشک انداز OSA1 حمله می کنند و آن را به وسیله موشک غرق می کنند این همان ناوچه قبلی بوده .
در عملیات نجات که با شرکت بالگردهای SH3D 302_307_308_311_314 انجام شد که با جانفشانیها و از خود گذشتگی های فراوان با وجود اینکه بارها مورد حمله میگها قرار گرفتند و مجبور به ترک منطقه عملیات می شدند اما توانستد ۱۶ نفر نیروی خودی و دو نفر شهید و ۱۷ عراقی و ۲ جسد دشمن را از آب بیرون کشیدند .
در مورد بالگرد شماره ۳۱۴ این نکته را بگویم که ۲ سال پیش دقیقا یادم نیست زمان زلزله بم این بالگرد نمی دانم برای کمک رفته بوده یا ماموریت دیگر اطلاع ندارم سقوط کرد و دچار آسیب کلی شده والان در شرکت پنها و در کنار سایر هلیکوپترهای اوراق شده و سقوط کرده و از رده خارج شده و مخصوصا در کنار هلیکوپترهای آمریکایی RH-53D که به طبس آورده بودند آرام گرفته …
در مورد نجات خلبانان نیروی هوایی هم در ساعت ۰۹:۳۵ بالگرد شماره ۳۰۷ که مستقیما جهت جایگزینی بالگرد شماره ۳۰۸ به منطقه اعزام شد و برابر گزارش خلبان منطقه جنوب سکوی البکر کاوش می شود و جستجو در شعاع بیشتر از حد معمول انجام شد ولی متاسفانه نتیجه ای حاصل نمی شود در ساعت ۱۱:۳۰ دو بالگرد عراقی و یک میگ مشاهده گردید که موجب تغییر مسیر بالگرد می شود که به طور اتفاقی ناوبانیکم سرنوشت به همراه یک نفر غواص عراقی از آب گرفته می شوند و در ادامه مسیر موفق به نجات ۷ نفر عراقی می شود و در ساعت ۱۳:۱۰ در فرودگاه هوا دریای بوشهر به زمین می نشیند .
اقدامات شاخص دشمن در این عملیات :
عملیات مروارید یک جنگ تمام عیار دریایی بود به همین دلیل دشمن از تمام توان دریایی خود برای پیروزی بهره گرفت اعزام چندین فروند ناوچه موشک انداز ناو نیرو بر و انواع دیگر ناوهای جنگی و بهره گیری از پشتیبانی هوایی با حجم زیاد بیانگر اهمیت و حساسیت اهداف عملیات مروارید برای دشمن بود .
نتایج حاصله از این عملیات :
۱. انهدام هسته اصلی نیروی دریایی عراق و به دام افتادن بقیه نیروهای دشمن در بندر ام القصر .
۲. قطع کامل صادرات نفتی عراق که از پایانه های نفتی البکر و الامیه در جریان بود .
۳. استیلای کامل نیروی در یایی ایران تا پایان ۸ سال جنگ بر خلیج همیشه فارس و دریای عمان به طوری که در این مدت هیچ شناوری اعم از تجاری و نظامی نتوانست از مبدا یا مقصد این آبراه تردد نماید. در واقع عراق در تمام مدت جنگ دریا را از دست داد در شرایط عکس اگر عراق در جنگ دریایی پیروز می شد احتمال شکست ایران در جنگ بسیار بالا بود و اگر هم شکست نمی خوردیم شرایط بسیار متفاوتی در جنگ ایجاد می کرد مثل کم شدن شدید کالاهای اساسی و قحطی و …
لازم به یاد آوری است که عراق در حدود ۳ سال بعد از عملیات مروارید تقریبا هیچ تحرک نظامی در صحنه خلیج فارس نداشت و ورود هواپیماهای جدید میراژ و موشکهای اگزوست و جنگ نفت کشها ۳ سال بعد از این واقعه شروع شد که در آن هم با توجه به برتری مطلق دریایی ایران چندان موفق نبود ( در دوران جنگ در مجموع ۱۰ هزار فروند کشتی تجاری و نفت کش توسط نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی اسکورت گردیدند و قریب ۳۰۰ میلیون تن کالا به داخل کشور وارد شد از این تعداد شناور فقط ۲۵۹ فروند بر اثر حملات دشمن صدمه دیدند که این تعداد با توجه به نزدیکی دشمن با معابر اصلی ایران و برخورداری از جدیترین موشکها با بردهای زیاد رقم بسیار قابل توجهی است در این مورد در آینده بیشتر می نویسم .
۴. انهدام سکویهای البکر و الامیه که می توانست به عنوان پایگاهی بر علیه ما استفاده گردد .
۵. تامین مایحتاج و ارزاق اساسی مردم از طریق دریا
با توجه به اهمیت بسیار بالای این عملیات و نقش آن در جنگ که اگر مهمترین عملیات زمان جنگ نباشد حداقل دومین یا سومین عملیات مهم و تاثیر گذار زمان جنگ است که با حضور مقتدر و قدرتمند نیروی دریایی و هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شد یک بار دیگر از شما می پرسم که تا به حال چند بار نام این عملیات را شنیده بودید و از اهمیت آن آگاهی داشتید؟
این هم دلیل دیگری بر نادیده گرفتن ارتش و نقش آن است اگر این عملیات توسط سپاه انجام شده بود ( که صد البته غیر ممکن است من حتی فکر نکنم نیروی دریایی سپاه در حال حاضر هم با این همه امکانات قادر به انجام چنین عملیاتهایی باشد!) آنقدر روی آن تبلیغ و بزرگنمایی می کردند که آدم فکر می کرد آنها نیروی دریایی آمریکا و شوروی را شکست داده اند! و از هر بچه ای هم راجع به این عملیات سوال می کردی تمام آن را برایت شرح می داد! ولی متاسفاته یا خوشبختانه این عملیات توسط ارتش انجام شد !!! بی صبرانه منتظر نظرات شما در این رابطه هستم .
بازتابها و آثار سیاسی نظامی و اقتصادی این عملیات :
این عملیات نه تنها در خلیج همیشه فارس و دریای عمان بی سابقه بود بلکه در تاریخ جنگهای دریایی بی سابقه بود . از نظر اقتصادی با تامین امنیت در دریا برای کشتی های تجاری و نفت کشهای خودی صادرات و واردات به خوبی انجام شد و کشور از این لحاظ به مشکل برخورد نکرد ولی با بسته شدن خلیج فارس برای عراق ضربه شدید اقتصادی به این کشور وارد شد شما در نظر بگیرید که الان هم اقتصاد ما متکی به نفت است و اگر ما در دریا شکست می خوردیم و فقط صادرات نفت ما قطع می شد چه بلایی به سر ما می امد؟
از لحاظ نظامی عراق تا پایان جنگ از رویارویی نظامی در دریا با ایران وحشت داشت و سیادت و اقتدار دریایی ایران تا پایان جنگ کاملا حفظ شد
این عملیات در رسانه های خارجی بازتاب وسیعی داشت و علیرغم حمایت رسانه های غربی از دولت بعثی عراق آنها مجبور به شدند پروزیهای مقتدرانه ایران را به جهانیان منعکس کنند .
در مورد اهمیت این عملیات باید بگویم که این صدام زمانی که خبر این عملیات را شنید بسیار ناراحت شد و گفته بود این بدترین خبری بود که در عمرم شنیدم و امام هم بسیار از انجام این عملیات خوشحال شد و روز ۷ آذر را روز نیروی دریایی نامید. در این عملیات که از طرف فرمانده وقت نیروی دریایی دریادار افضلی طرح ریزی شد از بهترین پرسنل نیروی دریایی و هوادریا و کماندوهای نیروی دریایی اجرا شد از نیروی هوایی هم می توان از خلبان شهید عباس دوران یاد کرد که در این عملیات شرکت داشت نام برد

About مدیر اصلی