عملیات فتح ۸
عملیات فتح ۸ در تاریخ ۲۸ تیر ماه ۱۳۶۶ در منطقه شمالی استان موصل عراق – عقبه محور شمالی جبهه دشمن با هدف انهدام اماکن تاسیساتی و پایگاههای نظامی دشمن و حمایت از معارضان کرد عراق انجام شد .
ضربهای دیگر به دشمن
سال ۱۳۶۶ به عنوان هفتمین سال جنگ ایران و عراق، سال پرکار و با فراز و نشیبی برای نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بویژه قرارگاه برون مرزی «رمضان» در جبهه شمالی و کردستان عراق بود. یکی از دهها عملیات نامنظم و تهاجمی این سال، عملیات نامنظم فتح۸ در منطقه شمالی استان موصل عراق و حوالی شهر «اتروش» بود. این حمله با رمز «یارسول الله»در شامگاه۲۸ تیر ماه۱۳۶۶ با هدف انهدام تأسیسات نظامی- اقتصادی دشمن و حمایت از مبارزین عراقی آغاز شد.
طی این یورش پایگاه و مقر حفاظتی ارتش عراق در منطقه اتروش سقوط کرده و منهدم شد. به همراه آن، بخشی از تجهیزات نظامی از جمله۳۵ دستگاه خودرو سبک و نیمه سنگین ارتش عراق از بین رفت.
همچنین۴ خودرو حامل مهمات و یک انبار مهمات دچار آتش شد و دهها سلاح نیمه سنگین و سنگین منهدم گردید. مقر سازمان امنیت مرکز حزب بعث و جیشالشعبی در شهر اتروش نیز ویران شد و در مجموع۸۳۰ نفر از نیروهای دشمن کشته و زخمی شده یا به اسارت رزمندگان اسلام و معارضان کرد عراق در آمدند.
بزرگ ترین عملیات چریکی سپاه
روز ۲۸ تیرماه مصادف با بیست و پبجمین سالگرد عملیات غرورآفرین چریکی فتح ۸ توسط نیروهای سپاه اسلام در شمال عراق است. در آن روز کماندوهای تیپ ۶۶ نیروهای ویژهی هوابرد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، عملیات فتح ۸ را در عمق خاک عراق در منطقهی موصل صورت دادند.
عملیات فتح از حیث بعد مسافت، عیقترین عملیات کماندویی جمهوری اسلامی در خاک دشمن در طول دوران دفاع مقدس محسوب میشود. در کتاب «کارنامهی عملیات سپاهیان اسلام در هشت سال دفاع مقدس» شناسنامهی عملیات نامنظم فتح ۸ اینگونه آمده است:
نتایج عملیات:
۱- سقوط و انهدام بیش از ۴۰ پایگاه و مقر حفاظتی در منطقه.
۲- انهدام مرکز آتشبار توپخانهی اتروش.
۳- انهدام سازمان امنیت مرکز حزب بعث و مقر جیش الشعبی شهر اتروش.
۴- انهدام بخشی از تجهیزات نظامی دشمن در منطقه، از جمله ۳۵ دستگاه خودرو سبک و نیمهسنگین نظامی، ۴ خودرو حامل مهمات و یک انبار مهمات، ۷ قبضه خمپارهانداز، ۲ قبضه دوشکا و ۲ قبضه ضدهوایی.
۵- تعداد کشتهها و زخمیهای دشمن: بیش از ۸۰۰ نفر.
۶- تعداد اسرای دشمن در این عملیات: ۳۰ نفر.
نیروی عملکننده در این عملیات، یعنی گردان مالکاشتر تیپ ۶۶ نیروهای ویژهی هوابرد، با تقدیم یک شهید (حسین ترکمنپری) و چهار مجروح، عملیات ویژهی خود را در فاز تکمستقیم (با بهرهگیری از نیروهای تکور) و همزمان فاز تک ادواتی (با بهرهگیری از نیروهای راکتانداز مینیکاتیوشا و خمپارهانداز ۱۲۰ میلیمتری)، در ارتفاعات کانیکا و قلعهی کانیکا در شمال شهر اتروش اجرا کردند.
برای تبیین ابعاد این عملیات، به سراغ حسن عباسی رفتیم. او که در این عملیات مجروح شد، رغبت زیادی به تبیین ابعاد و زوایای عملیات فتح ۸ نداشت. اصرار ما موجب شد که وی بخشی از ابعاد عملیات چریکی مزبور را بیان کند. خاطرات عباسی از عملیات فتح ۸ وقتی با تعدادی از عکسهای موجود در آلبوم وی از دوران دفاع مقدس همراه شد، گذشت ربع قرن از آن حماسه را به گونهای ملموس به نمایش گذاشت.
خلاصه گزارش عملیات :
نام عملیات: فتح۸
زمان اجرا: ۲۸/۴/۱۳۶۶
تلفات دشمن (کشته، زخمی و اسیر) : ۸۳۰
رمز عملیات: یا رسول الله(ص)
مکان اجرا: منطقه شمالی استان موصل عراق – عقبه محور شمالی جبهه دشمن
ارگانهای عملکننده: رزمندگان نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و معارضان کرد عراق
اهداف عملیات: انهدام اماکن تاسیساتی و پایگاههای نظامی دشمن و حمایت از معارضان کرد عراق
نقشه عملیات