کوی ذوالفقاری

عملیات کوی ذوالفقاری
این عملیات در تاریخ ۹ مهر ۱۳۵۹ با هدف عقب راندن ارتش عراق از جزیره آبادان آغاز شد.اولین شکست دشمن در تاریخ ۹ آبان ماه ۵۹ در عملیات کوی ذوالفقاری در جبهه آبادان رقم خورد. در این عملیات بیش از ۷۰۰ نفر از نیروهای عراقی کشته شدند و ۵۰۰ نفر دیگر به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.

جنگ هشت ساله تحمیلی بیش از ۹۰ ماه به طول انجامید که در این مدت نیروهای عراقی با وجود استفاده از امکانات پیشرفته جنگی به مدت ۶۰ روز در خاک ایران پیشروی کرده و سرانجام توسط رزمندگان و نیروهای مردمی متوقف شدند.
یکی از اصلی‌ترین عملیات‌های رزمندگان اسلام در جنگ تحمیلی عملیات کوی ذوالفقاری بود که با کمک تعداد انگشت شماری از نیروهای مردمی یک حماسه بزرگ در تاریخ دفاع مقدس ایران اسلامی ثبت شد.
رزمندگان و نیروهای مردمی که در شهرستان آبادان ساکن بودند با جانفشانی و فداکاری اقتدار و عظمت را برای جمهوری اسلامی ایران رقم زدند.
اگر دشمن در این عملیات پیروز شده و آبادان را تصرف می‌کرد به شمال خلیج فارس و خور موسوی که یکی از مهم‌ترین خورهای دنیا است دست پیدا کرده و آبادان توسط نیروهای بعثی اشغال می‌شد.

عملیات کوی ذوالفقاری و عقب راندن دشمن از جزیره آبادان
در پی آگاهی از عبور دشمن از بهمنشیر ، تعدادی از رزمندگان بسیجی، سپاهی و ارتشی مستقر در آبادان به منطقه ذوالفقاری آمده و به سه گروه ۱۲ ، ۱۳ نفری تقسیم شدند. دو گروه از وسط و یک گروه هم به سمت چپ (از حاشیه بهمنشیر) رفتند تا عراقی ها را دور زده و به پل دست یابند.
درگیری شروع شد. نیروهای دیگری نیز از بسیج و مساجد آبادان به جمع دیگر مدافعان پیوستند. بعضی از آنها اسلحه نداشتند و هنگامی که رزمنده ای شهید یا زخمی میشد، با اسلحه او می جنگیدند.
رزمندگان ، مهاجمان را که تا جاده خسروآباد پیش آمده بودند ، به داخل نخلستان عقب راندند. نیروهای محور چپ به نزدیک پلی که عراقی ها نصب کرده بودند رسیدند و با انهدام تجهیزات در حال عبور از آن ، پل را مسدود و عقبه دشمن را قطع کردند. عراقی ها با مشاهده این وضع نا امیدانه به مقاومت های پراکنده دست زدند ، عده ای هم تسلیم شدند و یا به قصد فرارخود را به بهمنشیر انداختند.
به این ترتیب عملیات متوقف کردن پیروی مهاجمان و عقب راندن آنها تا ساعت ۱ بامداد ۱۰/۸/۱۳۵۹ با موفقیت کامل به پایان رسید.
در این عملیات تعدادی از مدافعان آبادان شهید شدند.
از قوای دشمن نیز حدود ۲۰۰ نفر کشته و ۲۹ تن اسیر شدند و ۳ تانک آنها منهدم گردید. دو شب بعد از این عملیت ، دشمن با اطلاعاتی که از جاسوسان خود به دست آورده بود ، کلبه گلی دریاقلی سورانی را هدف خمپاره ها قرار داد. وی که به شدت مجروح شده بود پس از رسیدگی اولیه ، برای معالجه با قطار به تهران اعزام شد ، لیکن در راه به شهادت رسید و در بهشت زهرای تهران دفن گردید. عملیات موفق کوی ذوالفقاری در حالی که عراق را از دسترسی به جزیره آبادان مایوس کرد ، به مدافعان آبادان اعتماد به نفس داد و آنها باور کردند که می توان حتی با کمترین تجهیزات و سلاح انفرادی با دشمن متجاوز به نبرد پرداخت و او را عقب راند. پس از این عملیات عراقی ها تا جاده قفاص عقب نشینی کردند و این جاده خط پدافندی آنها در شمال بهمنشیر شد. حدود ده روز بعد عده ای از رزمندگان سپاهی و بسیجی با عبور از بهمنشیر به عراقی ها حمله کردند و ضمن انهدام بخشی از نیروهای دشمن مستقر در کنار جاده قفاص ، ۱۳۰ تن از آنها را به اسارت درآوردند. این حمله باعث شد تا عراقی ها تا میدان تیر آبادان عقب نشینی کنند.

شهید دریاقلی سورانی و عملیات کوی ذوالفقاری
اگرچه دویدن ۴۰ کیلومتری سرباز یونانی از ماراتن تا آتن افسانه و دروغ است اما رکاب زدن ۹ کیلومتری دریاقلی سورانی از کوی ذوالفقاری تا مقر سپاه آبادان در پاییز سال ۵۹ در تاریخ ثبت شده است و شاهدش هم جز رزمندگان آن، حالا زیر سنگ قبری در ردیف ۹۲ قطعه ۳۴ بهشت زهرا(س) آرام خوابیده است.
دریاقلی سورانی در بین ماشینهای اوراقی در حاشیه آبادان نشسته بود که دید بعثی‌ها بی سر و صدا نخلهای کوی ذوالفقاری را قطع کرده اند و بعد از پل زدن روی بهمین شیر به طرف جاده خسروآباد دارند می‌روند تا محاصره آبادان را تکمیل کنند.
دریاقلی فرمان دوچرخه‌اش را گرفت و تا مقر سپاه رکاب زد. بعد با هیجان سر حسن بنادری، فرمانده سپاه آبادان داد کشید که: از کوی ذوالقاری آمدند…
بچه‌ها به سرعت به سمت بعثی‌ها می‌روند و نتیجه آن می‌شود که صبح عراقی‌ها بجای جاده خسروآباد بر می گردند پشت بهمن شیر. دریاقلی به همراه مردم آبادان در «عملیات کوی ذوالفقاری» شرکت کرد و در حالی که این گروه سلاح و ادوات چندانی در دست نداشتند به جنگ با دشمن رفتند و توانستند نفوذ دشمن به آبادان را ناکام بگذارند. در جریان همین نبرد دریاقلی جراحت سختی پیدا کرد و در جریان انتقال به پشت جبهه به شهادت رسید.

نقشه عملیات

دفاع مقدس,هفته دفاع مقدس,عملیات,عملیات زمینی,عملیات های دفاع مقدس,جنگ,ایران,عراق,نقشه عملیات,کوی ذوالفقاری

 

About مدیر اصلی